SANDFLUGT - Skæbnefortællinger fra Skagen i 1787

Hvis man bevæger sig rundt i Skagens omegn, kan man støde på én af Danmark mest berømte seværdigheder: Den Tilsandede Kirke. I dag står det hvide tårn i ensom majestæt omgivet af Skagens barske natur.

Sceneriet er ganske enestående, og mange spørger sig selv, hvilken dramatisk historie der gemmer sig bag kirkens historie.

For at finde svaret på dette skal vi tilbage i Skagens historie. Fra 1500-tallet og helt frem til den sidste halvdel af det 19. århundrede opstod der voldsomme klimaforandringer også kendt som den lille istid. For at holde varmen blev mange Skagboer nødt til at hugge al vegetation ned, hvilket affødte en ny katastrofe: sandflugt båret frem af voldsomme storme og stormfloder både i Skagen og hele Vendsyssel. Netop fordi al vegetation nu var hugget ned, så blæste en enorm mængde fint sand ind fra strandene, som på denne tid var blevet fuldstændig blottet for den livsvigtige strandvegetation, der havde fungeret som naturligt værn mod netop dette fænomen.

Sandflugten skulle vise sig at få katastrofal indvirkning på livet for Skagboerne gennem flere generationer, idet sandet lagde sig som en tyk dyne hen over både mark og by. Uanset om man var borger eller fisker, så blev man ramt af sandflugtens nådesløshed.

Nogle af de grumme skæbnefortællinger, der knyttede sig til dette brutale kapitel af danmarkshistorien, folder Kystmuseet nu ud i en helt ny lydinstallation SANDFLUGT, der kan opleves på Kystmuseet Skagen fra fredag den 13. januar. 

Her kan du begive dig på en fascinerende tidsrejse tilbage i historien og gennem lydfortællinger opleve, hvordan livet så ud for Skagens befolkning i det Herrens år 1787, og vi fortæller også hvad der blev gjort for at redde Skagen fra den visse undergang.

Via udstillingens audioguides kan du høre de tragiske skæbnefortællinger fra tre personer, som boede i Skagen i 1787; tolderen Olafur Olavius, fiskerkonen Anne Christensdatter og den sidste sognepræst af Sankt Laurentii Kirke, før den blev kendt som Den Tilsandede Kirke - den ærbødige Jens Jensen Lodberg.  

Fælles for dem alle var, at de på trods af forskellige samfundsklasser blev lige berørt af en ødelæggende naturkraft: SANDFLUGT.

SANDFLUGT er idéudviklet og konceptualiseret af Kystmuseets formidlingspraktikant Thomas Hansen i tæt samarbejde med museets faglige personale samt med Skagen Egnsspilforening.