På den anden side - hvordan vi husker hvad vi ikke vil vide!

Hvad har et fad, en officer, to fædrelandsdigtere og nazismen til fælles?

Umiddelbart ikke så meget, men det er lige indtil man går bag facaderne, når man går på den anden side, ser på kilderne uden forbehold - uden forventninger. Blot lader kilderne tale…

Det er, hvad Nordjyllands Kystmuseum har gjort i denne udstilling: ”På den anden side – Hvordan vi husker hvad vi ikke vil vide.” Vi har gjort op med fortolkninger; med forudindtagethed. Vi har sat to sider af historien sammen og lader den tale for sig selv. Det er det rene, det uskyldige, det oprigtige, sat sammen med den anden side af historien - med virkeligheden. Det kommer umiddelbart ud som rigtigt skrap kost, og udstillingen kræver da også at man reflekterer over indholdet.

Resultatet er en oplevelse. Om denne oplevelse er god eller dårlig vil vi lade være op til den enkelte, men vi vil garantere, at langt de fleste, der oplever dele eller hele udstillingen, ikke vil have den samme opfattelse af fortiden, som man havde før oplevelsen.

Men hvad er oplevelsen så? Hvad er det helt specifikt man begiver sig ind til, når man besøger ”På den anden side”? Det ville ødelægge oplevelsen, hvis det blev fortalt. Så vil man gå ind i udstillingsrummet med en forudindtaget holdning med en specifik forventning til hvad man skulle se.

Vi vil dog sige så meget, at det drejer sig om en hilsen fra Dora, om digterne Kaj Munk og Harald Bergstedt, en officer ved navn Per Sørensen og en oplevelse, der vil stimulere sanserne.

Vi på Nordjyllands Kystmuseum ser frem til at se jer.

Udstillingen er åben, og vil køre på Kystmuseet Sæby hele 2023.

Udstillingen kører i hele 2022